СКАНДАЛНИ ЗЛОУПОТРЕБИ В ОБЩИНА ВАРНА ПО ПРОГРАМАТА “ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”! СПИ ЛИ ПРОКУРАТУРАТА?

January 21st, 2016 | by gino
СКАНДАЛНИ ЗЛОУПОТРЕБИ В ОБЩИНА ВАРНА ПО ПРОГРАМАТА “ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”! СПИ ЛИ ПРОКУРАТУРАТА?
градска инфраструктура
0

На 18.01.2016г. Община Варна гордо съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТ.

Според това съобщение са изпълнени и вече функционират „Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.  За всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО! Няма работеща билетна система, няма работещи машини, нито софтуер, нито карти – нищо. Има само поставени кутии, които нищо не вършат. Относно компонент 2 за интелигентите светофари пропускащи автобусите – коментарът е излишен. Нищо не е направено, но парите са “усвоени”. За системата за информация в реално време вече ви инфирмирахме. Вместа да разработи такава Община Варна присвои / да не кажем открадна /тази на ВарнаТрафик. Такава система няма, парите за нея също ги няма! Какво да кажем за следващия компонент отчетен за готов? Няма и следа от “готовия” център за управление на МГОТ. За велоалеите нищо няма да коментираме, че темата вече е банална.

За останалия компонент 9 – Ремонт и подобрения на произ­водствено-техническата база на Градски транспорт Община Варна съобщи, че е договорила ново отлагане на проекта до юли 2016г. Информацията обаче не отговаря на истината. Според справка от МРР всички дейности останали незавършени след 31 декември 2015г остават изцяло за сметка на Община Варна! ЗАЩО ОБЩИНА ВАРНА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ ВАРНЕНЦИ? СЛЕД КАТО ПОРТНИХ СЕ ХВАЛЕШЕ, ЧЕ ЛИЧНО КОНТРОЛИРА ВСИЧКО И СЕ ХВАЛЕШЕ С ТАЗИ ПРОГРАМА, СЕГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЛИ ДА ПОЕМЕ И ОТГОВОРНОСТ? Или и сега друг ще му е виновен, а не той?

igt-2igt-biliana-Yakova

Отговорната за програмата ИГТ Биляна Якова, отказва всякаква информация по програмата. Не дава информация и за разплащането за явно неизвършените дейности. Мъгла обвива всичко около този проект. Кметът Иван Портних преди изборите гордо информираше как едва ли не лично е “спасил” програмата. Сега обаче се е скрил в миша дупка и избягва всякакъв коментар по темата! Тъй като Община Варна е една от най-непрозрачните, то никъде няма информация къде, на кого и колко е платено.  За съжаление отново ще трябва дадем за пример администрацията на гр. Бургас, където например, има публично достъпна информация и детайлна разбивка на плащанията по тази програма:  http://www.burgas.bg/bg/notice/details/870/21809) Явно където има желание нещата се получават! Затова за съжаление по всички показатели Бургас е далеч преди Варна! А ако остане това управление скоро ще ни задмине и Провадия…

igt-1 portnih avtobus

Разминаванията между думите отчетеното от Община Варна и действително свършеното са изключително стряскащи! Ние от varnahot.com сме озадачени от липсата на контрол от страна на държавата при изразходването на обществени средства от Община Варна! По официална информация засега само по програмата ИГТ Община Варна ще трябва да покрие от бюджета си 6 милиона лева, зареди порочно проведени конкурси и други нарушения. Тези 6 милиона лева ще трябва да платят варненци от техните данъци, заради некадърността, неадекватността или алчността на кметската администрация. Заради това ние питаме:

Не е ли редно прокуратурата да се самосезира и да започне проверка по случая?

Не е ли редно този, който е отговорен за тези глоби да понесе и съответните щети?

Ще излезе ли сега Иван Портних и лично да поеме отговорност за провала на програмата?

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook