СКАНДАЛ С БОКЛУКА НА ВАРНА! ОБЩИНАТА ОЩЕТЕНА С 40 МЛН.ЛЕВА! ПОРТНИХ ИЗБИРА НАЙ-СКЪПАТА ОФЕРТА!

March 8th, 2016 | by vencio1980
СКАНДАЛ С БОКЛУКА НА ВАРНА! ОБЩИНАТА ОЩЕТЕНА С 40 МЛН.ЛЕВА! ПОРТНИХ ИЗБИРА НАЙ-СКЪПАТА ОФЕРТА!
градска инфраструктура
0

Фирми свързани с “Титан”  печелят почистването на Варна през следващите 5 години с прогнозната цена от близо 80  млн. лв. без ДДС. Двете компании “ЗМБГ” АД и консорциум “Варна 1″ ДЗЗД са получили максималните 100 точки за техническата оферта и съгласно заложената формула за определяне на победител ги прави сигурни изпълнители, става ясно от публикуваните документи.

Градът е бил разделен на пет зони, като двата фаворита не се конкурират никъде – единият е кандидатствал за три от районите, другият – за два.Двете фирми печелят по 100 от 100 възможни точки за техническите параметри на офертите, което на практика предрешава надпреварата.. Останалите участници получават между 25 и 52 точки. След отварянето на ценовите оферти обаче става ясно, че Консорциум Варна 1 и “ЗМБГ” са дали най-високи цени – с 40 на сто нагоре от конкурентите си в конкурса. Меко казано скандално и странно как уж различни фирми как не се конкурират и си разпределят Варна с еднакви параметри и цени.Цени по-високи с около 40% от другите участници! Къде ли ще отидат тези 40% от 100-те милиона лева предвидени за цялата обществена поръчка? В КОЙ джоб?

“Обществената поръчка е нагласена и ощетява жителите на морския град, хиляди туристи и данъкоплатци”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев след извънредно заседание на ръководството на партията в понеделник и настоя министър-председателят да я спре.С  близо 40 милиона лева ще бъдат ощетени данъкоплатците, ако обществената поръчка за “Събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на Община Варна по обособени позиции” бъде осъществена.

Тези скандални факти най-вероятно  ще принудят премиера Бойко Борисов отново да спре изпълнението на обществената поръчка. Опорочените  процедури са причината за масовото спиране на големи обществени поръчки през последните седмици  във Варна. Преди няколко дни бе прекратена обществена поръчка  за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци на стойност близо 25 млн. лв. и тази за строителство и ремонт улици и паркове за 120 млн. лв. Общо всичко за 145 млн.лева без ддс. Като прибавим към тази сума и 80-те млн.лева от сметопочистването излиза,че некадърната администрация на Портних може да докара загуби на Варна в размер на близо 250 млн.лева. Като прибавим към това и нежеланието и неможенето на кмета да привлича чуждестранни инвестиции, да работи успешно с евро средства положението във Варна ще стане меко казано неприятно. Паричните потоци към града съвсем скоро ще секнат изцяло, тъй-като идват от едно единствено място  -Държавният бюджет!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook