София с 500 лв. по-висока СРЗ от Варна!

February 20th, 2017 | by vencio1980
София с 500 лв. по-висока СРЗ от Варна!
ваши репортажи
0

”Морската столица” Варна изостава с чудовищни темпове по средна работна заплата спрямо София. Към края на 2016 год. във Варна средната брутна работна заплата е 877 лв .Оказва, че средната заплата за останалата част на страната е около 840 лв. (без София). Това е поредното доказателство за това ,че град Варна вече не може да е никакъв шпритегателен център за младите хора в България, след като заплащането е подобно като останалите части в страната.

Иначе заплатите в София са с 63% по-високи от останалите градове на страната, показват изчисления  на Националния статистически институт. Средната заплата в София за декември 2016 г. е 1372 лв.Разликата с Варна е близо 500лв !! Нива ,които до преди няколко години бяха много по-ниски , а имаше времена когато загражденията в двата големи града бяха почти съпоставими.
Освен жителите на столицата, средни заплати над 1000 лв. взимат само в областите Враца (1008 лв.) и Стара Загора (1004 лв.).

Така се оказва, че дори спрямо възнагражденията в класираните на второ и трето място градове в страната, заплатите в София са с над 35% по-високи. Именно това е причината много хора да се местят от по-малките селища към София в търсене на работа и по-добър живот. Според данните на НСИ, наетите хора по трудово и служебно правоотношение в София са над 736 хил. Това прави 32% от всички наети по трудов договор граждани в страната. За сравнение, на второ място по работни места се нарежда община Пловдив, където наетите са едва 212 хил. души.

В София заплатите са не само най-високи, но и се увеличават по-бързо спрямо повечето градове на страната. Така разликата между столицата и останалите райони се задълбочава с годините.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook