СЪВЕТИ ОТ ЕКСПЕРТА: ХУБАВАТА КОЛА СТРУВА ПАРИ

October 14th, 2020 | by vencio1980
СЪВЕТИ ОТ ЕКСПЕРТА: ХУБАВАТА КОЛА СТРУВА ПАРИ
Без категория
0
Хубавата кола струва пари – Красимир Вонев – търговец на автомобили в Германия
Красимир Вонев е на 46 години и повече от 10 години работи и развива бизнес с автомобили в Бавария. Той е собственик на автосалон и твърди, че за да е добра една кола, тя не може да бъде евтина.
авто
Здравейте! Търговията с употребявани автомобили в Германия е един от най-сериозните бизнеси, през последните десетилетия. Но повлия ли Ковид-пандемията? За съжаление, пандемията не подмина и нашият бизнес. Нивата на сделки от март паднаха драстично. В Германия обаче, бизнесът не е спрял, тъй като тук се продават коли за цяла Европа. Сделки с автомобили има, но ако в началото на годината, която тръгна много добре една кола се търгуваше за 5000 евро, примерно, сега се търси за 3500-4000. Това говори за слабо търсене. Все пак се очаква, че нивата на цените ще се възстановят. И да уточня – няма и предлагане, защото пазара бе в нокдаун. Хората са твърде стресирани и не знаят дали да продават старите си коли. Това обяснява ситуацията, в момента.
А какво се случва с пазара в България?
Българският потребител трябва веднъж завинаги да разбере, че хубавата кола струва пари. Няма как една кола, която е с добри показатели да тръгне от Германия на една цена и да пристигне у нас на по-ниска. Ще дам и конкретен пример. Например ако даден автомобил в Германия се закупи на цена от 2500 евро, прибавяйки транспортни разходи около 500 евро плюс печалба за дилъра, то цената се образува до 4 хиляди. Е, питам кой нормален немски дилър ще си продаде колата за цена от 2500, след като тук тя струва двойно повече. И стигаме до извода, че кола за тази примерна цена в България – 4000 е некачествена.
Каква е тогава причината, все още да се намират автомобили на ниска цена, докарани от Германия на българския пазар?
Това може да са коли с манипулирани километри, ударени, с дефектирал мотор. Искам ясно да подчертая, че в Германия манипулиране на километри  е подсъдимо деяние.
Какво ще препоръчате на българските потребители?
Препоръчвам на клиентите от България, най-после да разберат, че като искат качествена кола, трябва да заделят повече пари. Коли от Германия са много търсени, тъй като са на реални километри, техническият преглед трае 2 години, а тук той е изключително подробен и няма как да се вземе TUV, ако колата не е задълбочено прегледана. Така стигаме до извода, че в Германия колите от обяви, отговарят напълно на описанията от продавача. Дори и да купите кола от чужденец ще сте спокойни, тъй като те са подвластни също на немските закони. Всеки от нас може да пътува, живеем в свободен свят. Вече е лесно да си купим кола от Германия, а и уреждането на документи тук коства точно 30 минути.
Каква е прогнозата ви за цените на употребявани автомобили?
Остане ли пазара в застой, прогнозата е, че цените на коли втора употреба ще се повишат. Това е така, защото предлагането е в ниски стойности.
Разговаря – Нели Емрович

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook