Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки

July 16th, 2018 | by gino
Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки
горещи теми
0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният глава на Русия Владимир Путин  се срещнаха за пръв път официално в президентския дворец в Хелзинки, Финландия. Двамата проведоха разговори на четири очи. Стана ясно, че преговорите на четири очи са продължили 2 часа и 10 минути – 40 минути над планираните 1 час и 30 минути. След това на късен обяд към тях се присъединиха външните министри, посланиците и съветниците на президентите. Тръмп заяви, че срещата с Путин е “много добро начало”.

Пред журналисти в началото на разговорите президентът на САЩ заяви, че планират да обсъдят търговията, военни въпроси, въоръжаването и Китай. Той не спомена руската намеса на изборите в САЩ, Украйна, Сирия, НАТО и отравянето в Солсбъри с новичок. Но държавният глава поздрави Путин за успешното Световно първенство по футбол.

Светът иска да ни види да се разбираме, добави той и подчерта: “Ние притежаваме 90% от ядрените оръжия в света, това е негативна сила, това не е добро нещо. Надявам се да направим нещо по въпроса”.

Тръмп заяви, че очаква “изключителни отношения” с Путин.

Според Путин време е за обстойни преговори с Тръмп за двустранните отношения и проблемите в света. Президентът на Русия се радва, че срещата се провежда на гостоприемна територия.

Двамата се ръкуваха само за три секунди. Езикът на тялото на двамата показа напрегнатост и сдържаност, без усмивки и емоции.

 

Срещата между двамата започна с час по-късно от предварителния план, което се тълкува от експерти като дипломатическо надлъгване. Путин кацна в Хелзинки с почти час закъснение, но първи пристигна в двореца. Тръмп пристигна малко по-късно.

Преди срещата Тръмп написа в “Туитър”, че отношенията между САЩ и Русия “никога не са били по-лоши”. Той обвини за това провеждането в САЩ разследване за руска намеса на изборите. Външното министерство на Русия се съгласи с тази оценка.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров провежда първа среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в столицата на Финландия.

В същото време в столицата се провеждат повече от 10 протеста, като някои от тях са в подкрепа на президента на САЩ. Един от топ вестниците във Финландия Helsingin Sanomat пък разположи близо 300 билборда по маршрута на лидерите, на които призовава да се уважава медийната свобода.

Дългоочакваните разговори между лидерите са организирани на фона нанапрежението между двете държави, които достигнаха най-ниското си ниво от Студената война.

Двамата са се срещали два пъти на неофициални разговори в рамките на форуми в Европа и Азия през 2017 г.

До срещата се стигна след интензивни преговори между двете страни. Преди няколко седмици Джон Болтън, съветник на Тръмп по националната сигурност, посети Москва, където проведе разговори с Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров за организиране на срещата на върха.

Путин и Тръмп се очаква да обсъдят редица въпроси от двустранен и международен характер.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook