Учен от БАН за коронавируса: Мерките на щаба за ограничаване на свободата са средновековни

March 12th, 2020 | by gino
Учен от БАН за коронавируса: Мерките на щаба за ограничаване на свободата са средновековни
горещи теми
0
”Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на доста хора, най-вече в големите градове по отношение на посещението на масови прояви, отлагането на всякакви представления, на културни прояви най-вече е изключително средновековно за сметка на това свободното придвижване на огромни тълпи хора в мол, в питейни заведения, в дискотеки и прочие, по никакъв начин не е ограничено”. Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН.

 “Хубаво е човек да се консултира с възможно най-добрите специалисти. Това, което правим ние – хората, работещи в тази сфера, е да разглеждаме научни статии, които са написани на един, да го кажа криптиран език за широкия кръг хора. Там се коментират проблеми, неща, които в много голяма степен биха обяснили защо се случва това, как се случва“, каза още  доц. Чорбанов.

На национално ниво нито един имунолог не е включен в борбата с разпространението на коронавирус у нас, ангажирани са предимно епидемиолози, изтъкна Чорбанов.

 

“Епидемиологията обаче е един клон, сфера в медицината, който действа много схематично. Това, което се взима като мерки, това което се прави в момента, е равносилно на действията, които биха били логични вследствие на епидемия с особено опасна инфекция. Особено опасни са тези инфекции, които поразяват огромен брой от населението с много висока смъртност. От познатите ни активни вируси тези, които циркулират в момента в света, това е само ебола. Всички останали вируси, които в момента са активни, в много малка степен могат да участват в един такъв параметър като особено опасни”, коментира доц. Чорбанов.

Всяка епидемия, екстремна ситуация е тест за интелигентност на държавата, на нейното ръководство и на населението, смята специалистът.

Преувеличени са твърденията, че латентният период, в който вирусът не се проявява е 14, 20, 30 дни. Всички специалисти твърдят, че 4-5 дни е инкубационният период, отбеляза доц. Андрей Чорбанов. “Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора в никакъв случай не са практични и в много голяма степен са ненужни.”

Имунната система в повечето случаи се справя с вирусите, заяви Чорбанов, който обърна внимание върху спекулациите за процента на смъртност от коронавируса. По думите му той “е неправилно показан, защото този процент е валиден единствено за хора, доказани с тази инфекция, хора, които са изявили симптоми и които са били подложени на някакви мерки”.

Много голям брой хора прекарват тази инфекция без да разберат, но риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, подчерта специалистът.

“Хора, които са били подложени на някаква терапия с цел потискане на имунната система – при трансплантации, при хора, подложени на терапии, с тумори. Това също се отнася за хора с вродени недостатъци.”,посочи той.

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook