Ще използва ли Путин руската ваксина Спутник V за натиск над Европа?

February 4th, 2021 | by gino
Ще използва ли Путин руската ваксина Спутник V за натиск над Европа?
горещи теми
0

Присъдата на опозиционера Навални предизвика остра реакция в Европа. За разлика от друг път обаче повечето европейските лидери ограничиха реакциите си само до декларации и избягваха темата за евентуално налагане на санкции към Русия. Плахата реакция на Европа буди недоумение само на пръв поглед. Всъщност европейските лидери имат достатъчно основателна причина да не бързат да обтягат отношенията си с Русия. За българското правителство обаче това е чудесен повод да демонстрира анти руска политика и опит да разсее съмненията, че обслужва руските газови проекти.  Българската реакция цели и отклоняване на вниманието от корупционните скандали в България.

Защо европейските лидери за разлика от нас са много внимателни към Путин? Европа е поставена пред безпрецедентна криза в икономиката заради коронавируса. Надеждите, че ваксините ще решат бързо проблемитре със заразата все повече избледняват. Проблемите с доставчиците на ваксини се задълбочават и Европа макар и колебливо  обмисля варианта да започне да доставя ваксини и от Русия. Именно затова и има притеснения, че руската ваксина може да се окаже силен лост в ръцете на Путин за натиск в Европа. След първоначалните негативни реакции на Европа за ефективността на руската ваксина, сега водещи европейски специалисти потвърждават, че руската ваксина има ефективност от 91,8%.

Важно предимство на Спутник V” е, че се съхранява при температура между 2 и 8°С, тоест по-лесно от mRNA ваксините, които изискват температура от -70°С. Тези по-лесни за осигуряване условия биха се харесали на по-бедните държави в общността, включително и на България, пише европейското издание Politico.

Дали Европа ще смекчи критиките си към Путин, за да си осигури така желаните ваксини? Най-вероятно да.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook