Планът за възстановяване на ГЕРБ: Как парите за дигитализация ще отидат за саниране, бетон и асфалт

April 19th, 2021 | by gino
Планът за възстановяване на ГЕРБ: Как парите за дигитализация ще отидат за саниране, бетон и асфалт
ваши репортажи
0
Ако Стивън Кинг напише следващия си роман за програмисти, убеден съм, че историята в него щеше да прилича малко на това, което ми се случи току що. Нека ви споделя…
Отварям да чета Плана за Модернизация и Устойчивост (ПВУ) на ГЕРБ (който толкова много го криеха досега)…
Това е плана според, който трябва да се разходват Европейските фондове за следващите 7 години и крайния му срок е 30 април. Плана е 73 файла (Word, Excel и др.), част от които имат линкове към Гугъл Драйв-ове с още стотици документи.
Отварям детайлите по първата мярка предвидена в плана озаглавена “Създаване на национална STEM среда за умения на утрешния ден”… Викам си: “Брей, това звучи научно може пък да има нещо смислено вътре!”.
Отварям съответния Гугъл Драйв съдържащ подробните документи по мярката. Гугъл Драйва е качен от г-жа Косара Иванова. Викам си – това е сигурно служителката в министерството, на която са й възложили да пише и готви документите.
Отварям директория “ПВУ/Модернизация/Дейност 1″. Вътре първата папка се казва “1.1.1. ДГ с до 2 групи”. Отварям първия файл “1.1.1. 2. Договор – ОДЗ 11 Слънце.pdf”. Чета договора… И разбирам, че е договор за саниране на детска градина.
Очите ми се разширяват. Това е първата мярка, първата дейност, първите договори. Изведнъж осъзнавам какво става. Свива ми се сърцето. Трескаво почвам да прехвърлям и да чета и други мярки и дейности по диагонал.
И осъзнавам: Тия са направили план за дигитализация и модернизация, според който дигитализацията означава саниране на сграда, а модернизацията полагане на асфалт.
Плана е изпълнен с дейности и мерки, които звучат гръмко, модерно и дигитално. Но като отвориш подробно дейностите, разходите и разчетите се стига само до бетон, асвалт и кофраж.
Ума ми не го побира какъв акъл трябва да имаш, за да искаш да изкривиш навсякъде, където става дума за компютри, да го обърнеш на бетон и асфалт.
Толкоз от партия, в която всички нейни членове се занимават със строителство и недвижими имоти…
Това трябва да бъде спряно веднага! Трябва да се пренапише плана! Ако ще да закъснеем с 3-4 месеца, пак е по-добре отколкото да заключим парите отново в безмислен бетон и асфалт.
Виктор Минчев, Фейсбук
*Заглавието е на varnahot.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook