Егоизмът

November 4th, 2021 | by gino
Егоизмът
ваши репортажи
0

Кои са причините България да е на последно място по ваксинация срещу Ковид, респективно първо по смъртност?

1/ Социален статус – Не, в България имаме всички видове ваксини, които се поставят напълно безплатно.

2/ Интелектуално ниво – Не, освен високата образованост на населението, примерите за високо квалифицирани „антиваксъри” са много..

3/ Параноя и конспиративни теории –  Не, тези хора съществуват навсякъде

4/ Доверие в държавата и институциите – Да, но донякъде. Отчуждението между обществото и държавата се среща не само при нас, но други се справят много по-добре. Ако не харесва нашата държава, човек може да черпи примери от САЩ, Великобритания, Германия..

5/ Егоизъм – Да, категорично!

Егоизмът е основен инстинкт. Той е доминиращ в животинския свят. С развитието на човешкото общество, егоизма търпи трансформация, през първобитно-общинния строй, средновековието, модернизма и до наши дни.  В качествената съвременна държава, егоизма е силно притъпен по прагматични причини. Обществения договор функционира, единствено ако индивида вижда личния си интерес през призмата на общия. По този показател България е заспала някъде между средновековието и модернизма. Тази еволюция в мисленето е обоснована за първи път от Имануел Кант през 18-ти век, което говори за дълбоките културни разлики между България и Германия.

Капитализма, като всеки обществен строй има своите лоши страни. Съвременния материализъм е труден за възприемане, особено от държава чието население 99% е било селско до преди сто години. Култа към материалното поставя окови на възприятието. Човек, залисан в борба за по-нов телефон или автомобил, е готов да изтегли ипотечен кредит до живот, и забравя много по-важни елементи на съществуването. Либералната ни демокрация само подсилва негативния ефект. Свободата се превръща в слободия. Държавата ни върви към демографски колапс, внос на работници от трети страни и пълзяща колонизация от Англо-Френски тип, където в някои градове местното население е малцинство.

Когато се чудим дали българите са европейци и се гордеем  с членството в ЕС и НАТО, трябва да се запитаме –  ние принадлежим ли културно към клуба на богатите? Дали нашето членство не е геополитически компромис, а ние да сме извадили късмет? И ако сме извадили късмет, ще го извадим ли и утре? Ние принадлежим на изтока и славянския свят, отколкото на запада.

Да беше само ковида…всъщност егоизма е причина нищо да не функционира нормално. Топим се като население. Имаме норма за корупционно поведение. Дупките по пътищата, боклуците в градинките, дивата урбанизация. Държавата функционира насила, но в природата вакум не съществува. Ако не се променим, някой друг ще живее в нашия апартамент и ще спи в нашето легло…

 

Валентин Стоянов

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook