Големите чуждестранни инвеститори на ГЕРБ – много думи и малко действия.

May 20th, 2018 | by vencio1980
Големите чуждестранни инвеститори на ГЕРБ – много думи и малко действия.
Без категория
0
България ще чака Китай за осъществяването на АЕЦ „Белене“, поне това сочат последните информации от страна на българското правителство. Дали тези намерения ще се осъществят или не, можем само да гадаем, но Frognews.bg ще ви припомни част от големите проекти, които правителствата на ГЕРБ обещаха да осъществят с международна подкрепа, но все още са небитието.

През 2016 г. Бойко Борисов се снима в един от бързите влакове в Китай и тогава се роди новината, че ще бъде строена влакова линия между Берлин и Пекин, която, видите ли, ще преминава през България. Не само това, според правителствените съобщение Пекин тогава е заявил желание да придобие индустриалната зона във Ведраре (Карлово), която е наскоро създадена от държавата и е готов да финансира и реализира пробив на тунел между Троян и с. Христо Даново, за да свърже железопътните пръстени на Северна и Южна България. Тунелът, който се изгражда под Шипка с пари на ЕС е само за шосеен транспорт, а е известна и практиката на Китай да инвестира самостоятелно и да завършва от А до Я своите проекти.

Едва ли някой ще бъде изненадан, че повече за тези проекти не се чу.

А помните ли, че от 2012 г. България трябваше да се превърне в основен износител на овце за Катар. По тогавашни оценки трябваше да бъдат изнесени милиони животни и да генерира огромни печалби. Въпреки уверението от страна на властите за постигнати договорки с катарските власти обаче до такъв износ така и не се стигна. Дори напротив, през 2015 г. България връща 300 млн. евро на Катар, които стояли на депозит за тази дейност, която така и не се осъществила.

А азербайджанският газ? Дойде ли? В началото на годината останахме с впечатление, че едва ли не веднага след срещата между Борисов и президента Алиев започва газифицирането на България чрез държавната компания СОКАР, забележете, за тяхна сметка. България трябваше да стане газов рай на Балканите? И затова рязко спря да се говори.

 

С оглед на изброеното дотук – скептицизмът към приказките за китайските ядрени инвеститори е напълно логичен.

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook