Дадохме 300 000 на Македонците, те за благодарност разрушиха наш паметник!

September 23rd, 2016 | by vencio1980
Дадохме 300 000 на Македонците, те за благодарност разрушиха наш паметник!
ваши репортажи
0

На 22 септември – в деня на българската независимост македонски гражданин  поруга българския паметник на върх Каймак – Чалан. И не само, че не съжалява за стореното, а дори се хвали с действията си в социалната мрежа Фейсбук. И всичко това на фона на 300 000 лева помощ,която България отпусна на Македония за справяне с последиците от наводненията край Скопие и Тетово в началото на август.
Връх Каймак – Чалан се намира на граничната линия между Македония и Гърция. 59-годишният Миленко Неделковски от Скопие е разпространил във Facebook профила си фотографии от цитирам „Пълното премахване на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан. “Своята мисия аз изпълних, заедно с целия екип, от името на който благодарим на нашия общ приятел и голям патриот, чието име в момента не мога да разкрия” .

%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5-2

 

 

 

 

 

 

 

 
На фотографиите ясно се вижда как с чук македонецът премахва паметната плоча. Явно той изобщо не се притеснява от деянието си и от факта, че извършеното от него е престъпление. По всичко личи, че Неделковски смята, че македонските власти няма да му потърсят наказателна отговорност за поругаването на българския паметник.
А с какво връх Каймак – Чалан остава в българската история – от края на август до октомври 1916 г. по време на Първата Световна война Каймак – Чалан и околните върхове се превръщат в арена на ожесточени сражения между полковете на две сръбски пехотни дивизи и частите на 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски полк, 43-ти, 46-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове. В края на август и в началото на септември 1916 г. на Каймак – Чалан се качват малко над 6 000 български войници и офицери. Оцеляват 800 от тях. Българските войници успяват да отблъснат настъплението на Съюзническата армия.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook