За честта на Варна и за Стадион Варна !

August 1st, 2015 | by vencio1980
За честта на Варна и за Стадион Варна !
горещи теми
0

Имаше един транспарант който се вееше преди няколко години от стадион Тича ‘’За честта на Варна ‘’ звучи много актуално днес .Честта на Варна днес е опетнена,още по-лошо Варна остана без чест ! Липсата на нормално съоръжение за футбол и проточилата се вече 10 години сага със Стадион Варна предизвиква подигравките на много хора в цяла България . Няколко мои приятели от Пловдив и София и други градове с насмешка и сарказъм говорят както за картофената нива Тича ,така и за ‘’напредналото строителство ‘’ на градският стадион . Всичко това води на всеки един нормален привърженик на футбола във Варна до дълбоко огорчение и мъка .

Честта на Варна  Честта на Варна е това подобие на стадион !
Определението ‘’селски стадион ‘’ за съоръжението Тича важеше с пълна сила до преди 3-4 години .Сега вече не е така защото наименованието не е нарицателно за стадиона във Варна а вече е по-скоро обида към стадионите по селата .Изоставането на града по показател спортни съоръжения за футбол е толкова голямо ,че редица села в България са с по-добри бази от т.н представителен стадион на Варна в професионалният футбол .Последните години по редица европейски програми бяха изградени нови стадиони в непретенциозни населени места като Джебел ,Брацигово,Старо Оряхово и други села които към момента се оказва ,че са с много по-приветливи стадиони отколкото Морската Столица .

брацигово  Разликата между стадион Брацигово и Тича казва всичко за честта на Варна !

 

Другият стадион във Варна –този на Спартак също е в изключително лошо състояние .А още по-лошото е ,че и на двата стадиона дори и да им бъдат извършени козметични промени ,свързани с нови седалки ,осветление ,козирка……няма как да ги превърне в сериозни спортни съоръжения.Няма как, защото мащабите и формата им не предразполага за големи спортни събития, каквито несъмнено заслужава град като Варна.Разбира се проблема не е само регионален ,но и национален .И други големи градове в България като София ,Пловдив и В.Търново не блестят с нови стадиони ,но поне там има грохнали комунистически бетони чудовища за по 20 000 до 40 000 души на които подобен тип ремонти може да им вдъхнат още няколко годинки живот .Споменатите градове поне имат бази на които спокойно може да сложим етикет ‘’СТАДИОН’’ , стари но стадиони .Тук във Варна стадиони нямаме ,имаме две игрища с капацитет по 8000 души и с терени като картофени ниви. Без осветление ,козирки ,паркоместа и тоалетни .
Проектът ‘’Стадион Варна ‘’ няма да се случи скоро ,ако въобще се случи някога .Именно тази липса на перспектива чертае още по-черно бъдеще за Варненският футбол .Няма как един отбор да е голям ,да е на печалба ,да е със сериозна фенска маса и най-важното посещение на мачовете му без модерна спортна база отговаряща на съвременните изисквания.Футбола отдавна вече не е просто игра ,той е бизнес .А сериозен бизнес се прави с инвестиции в стадион ,реклама и добър футбол .Варна е град който не може да разчите на благоволението на някоя корпорация да издържа един отбор .Ами ако същият този трибуквен холдинг утре спре парите ? Какво става с футбола във Варна ? Нито база ,нито отбор ! Кой ще се заеме тогава с издръжката на отбор на който ходят средно по 2000 души на мач ? ,плащайки 4 лв за билет на съоръжение което предизвиква смях и подигравки в цяла България . Коя сериозна фирма ,кой сериозен бизнесмен ще иска името му да се асоциира с най-грозният стадион в България –Тича ? Каква реклама ще е това за бизнеса му ?
Модела за развитие на футбола във Варна трябва да е съвсем различен от това което е в момента .На първо място трябва сериозен футболен стадион ,който да привлече т.н заспали фенове на футбола в града които отдавна са се отказали да посещават копторите Тича и Спартак .Стадион който ще е гордост за цяла Варна и на който привържениците на футбола няма да имат търпение да посетят поредният мач на любимият си отбор . Да го посетят не сами обаче а със семействата си за които вече ще има нормални условия като започнем от седалките ,козирката ,тоалетните ,достатъчният брой изходи и осветление което ще промени началните часове на двубоите и респективно броя на публиката .
Всичко това минава обаче и през подкрепата на Общината .А Община Варна може да си го позволи с годишният си бюджет от 258 милн лева . За нея е нищо да отдели по 2 милн лева за отборите Спартак и Черно Море .Другите два до 4 милиона (такъв бюджет гарантира в момента стабилно присъствие в А група ) отборите ще си ги набавят от билети и телевизионни права .Ще каже някой как толкова милиони от билети ? Имаш само 36 мача в първенството и още поне 4 за купата .Това са 40 мача на година минимум . Едно модерно съоръжение ще генерира средно на мач по 10 000 души посещаемост .Убеден съм ,че за град като Варна това е напълно постижимо .Само от това един клуб би имал постъпления от 2 милн лева ,при напълно достъпна цена на билета от 5 лв !

татко  Млад татко на две невръстни дечица избира някоя несчупена седалка за децата си .Това ли заслужават нашите деца ?
Общината обаче в лицето на г-н Портних се занимава с всичко друго но не и да мисли за спорта в града .Кмета бяга от темата за стадиона все едно това е нещо маловажно за града ни .Той не спира да се хвали с цветенцата по центъра които е сложил да го красят , неосъзнавайки че не те ще превърнат Варна в модерен Европейски град .Това ще стане с хубав и модерен стадион , изграждане на инфраструктура и нови работни места !!!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook