Правителството премахна показател ”продължителност на живот”! Вземаме 30 годишните F16!

October 29th, 2016 | by vencio1980
Правителството премахна показател ”продължителност на живот”! Вземаме 30 годишните F16!
ваши репортажи
0

Правителството на ГЕРБ заложи ”правилните” критерии за избор на нов оен самолет за Българските ВВС. С промяна на тежестта на критерия “продължителност на живот”  от 25% на 0 % ,вече съвсем ясно се оформя крайния победител. Очакването е, че изборът ще падне върху Ф 16 “трета ръка”. Припомняме ви ,че за 8 самолета F16 (на по 31 год.) ще платим около 900 млн.$, цена по-висока от  на много нови самолети.

Предложените промени дават превес на употребяваните щатски изтребители, които са произведени шпрез 1985 год. Вместо да се дава сериозно предимство на  показател ”Очакван живот “, в новата версия това  се отчита минимално. Така почти няма да има значение дали се купува нов изтребител, който ще бъде използван следващите 30-40 години, или трета употреба самолет, на който ще се лети само 7-8  години. Точно толкова се очаква да бъдат използвани португалските F-16, за които има най-голям натиск да бъдат купени. След това ще трябва да се отделят нови милиарди за бойни самолети. Предлага се и въвеждане на нов критерий със сериозна тежест – “Военно сътрудничество”. От ВВС не са искали той да има тежест при избора, тъй като България си сътрудничи основно със САЩ във военната област, докато Швеция е в губеща позиция, тъй като не е членка на НАТО.
Цената на нов “Грипен” е с около 20% по-ниска от цената на нов F-16, а разходите за експлоатация и поддръжка са два пъти по-ниски. Цената на летателен час, включваща цялата поддръжка, без горивото и заплатата на персонала, е около 4 хил. долара, докато на F-16 е 8 хил. долара, а на F-18 – 14 хил. долара.
%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d0%bd-650x250

С промяната на параметрите е отпаднал и един много сериозен механизъм, който пречи на правителството да харчи милиони безконтролно. В стария вариант има текст, който предвижда всеки проект над 50 млн. лв. да бъде одобрен предварително от парламента и чак след това Министерският съвет да дава съгласие за сключване на договор без обществена поръчка. Сега целият раздел с този текст е премахнат. Липсва и главата, която се отнася до компенсаторните споразумения с доставчиците на военна техника, когато са по ЗОП.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook