И Албания с повече чуждестранни инвестиции от България!

February 12th, 2018 | by vencio1980
И Албания с повече чуждестранни инвестиции от България!
горещи теми
0

Албания е успяла да привлече около 13% от общия обем на чуждестранните инвестиции в Югоизточна Европа през 2017 година, като директните вложения в страната са надхвърлили 1 милиард долара и се очаква да се увеличат през настоящата, съобщават от Албанската телеграфна агенция (ATA).

С този резултат страната се нарежда до България по обема на чуждестранни вложения за миналата година. За сравнение според официалните данни на Българската народна банка (БНБ ) към ноември 2017 година преките инвестиции у нас са в размер на 883,7 милиона евро или малко над 1 милиард долара.

А за 2018 година Албания има още по-големи амбиции, като за изпълнението им от януари влязоха в сила нови стимули за стратегическите инвеститори.

До голяма степен от преференциите ще се ползва туристическият сектор, който е сред първенците по растеж в страната с принос от 1,5 милиарда евро или около 8,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2017 година.

Според тях за всеки новопостроен 4- или 5-звезден хотел няма да се дължат данъци за срок от 10 години. Успоредно с това властите обмислят на намалят осезаемо ДДС-то върху туризма до 6% от сегашните 20%.

От ATA посочват, че освен към привличането на чуждестранни вложения правителството в Тирана се фокусира върху подкрепа на износа, който расте значително през последните години.

За миналата година експортът се изчислява на 273 милиарда лека или малко над 2 милиарда евро, което отчита ръст с 12,1% в сравнение с предходната година. В същото време над 77 на сто от него е за страни от Европейския съюз (ЕС), а очакванията са обемът на търговията с държавите членки да се увеличи още през тази година.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook